Popij jednu i za dupina!

Vrsta

DUPIN

Znanstveno ime

TURSIOPS TRUNCATUS

Do sada prikupljeno

{{ formatPrice(dupinCurrent) }} kn

Težina

100 - 200 kg

Procjena brojnosti populacije

OKO 5.700 jedinki

Duljina

OKO 3 m

OPIS

Dobri dupin je među najpoznatijim vrstama morskih sisavaca, omiljen zbog iznimne inteligencije i društvenog ponašanja.

Dobri dupini žive u skupinama, zajedno love, brinu se jedni za druge i komuniciraju. Imaju razvijen sustav komunikacije zvučnim signalima, odnosno zvižducima, zbog čega je bitno da žive u okolišu bez previše buke. Sluh im je najvažnije osjetilo za komunikaciju, hranjenje i snalaženje u prostoru.

Hrane se ribama i glavonošcima. Izrazito su prilagodljivi različitim uvjetima u okolišu. Naseljavaju sva mora i oceane osim polarnih područja te obitavaju u cijelom Jadranu. Boja tijela varira od tamno sive na leđima, preko svijetlo sive na bokovima do bijele na trbuhu.

Životni ciklus

Mladunče

Nakon 12 mjeseci u majčinoj utrobi, najčešće u ljetnim mjesecima, mladunče dupina dolazi na svijet.
Mladunče se hrani majčinim mlijekom prvih 18 – 24 mjeseca života i čvrsto se drži uz nju. Komunikacija zvukom od posebne je važnosti za uspostavljanje snažne veze između majke i mladunčeta. Dupini komuniciraju zvižducima koji su jedinstveni za svaku jedinku pa se nazivaju “potpisni zvižduci”. Majka prepoznaje zvižduk svog mladunčeta zbog iznimne sličnosti njihovih potpisnih zvižduka koji se ne mijenjaju mnogo tijekom prvih godina života mladunčeta.

Mladi dupin

Već sa 6 mjeseci, uz majčino mlijeko, mladunče počinje uključivati ribe i glavonošce u svoju prehranu, a s oko 2 godine zna se samostalno hraniti. Unatoč tome, ostaje uz svoju majku još neko vrijeme (u prosjeku 4 – 6 godina), a spolnu zrelost doseže u dobi od oko 12 godina. Osim po veličini , mlade dupine možemo razlikovati od odraslih po svjetlijoj boji kože. Preporučljivo je ne prilaziti skupinama dupina u kojima ima mladih, jer odrasli dupini koji se brinu o njima mogu postati izrazito zaštitnički nastrojeni.

Odrasli dupin

Dupini najčešće žive u skupinama do 15-ak jedinki, a nerijetko i više. Društveni život iznimno im je važan. Međusobno si pomažu u lovu, a ženke se često drže zajedno u skupinama te si međusobno pomažu u prehrani i odgoju mladunčad.

U prirodi žive u prosjeku od 40-50 godina. Najstariji poznati dobri dupini su dvije ženke – 65 godina stara Niclo i 62 godine stara BlackTipDoubleDip koje žive u području Sarasote, Florida. Mužjaci žive kraće, te najstariji imaju oko 50 godina.

Zašto su važni

Dupini su vrlo važni za bioturbaciju jer omogućuju miješanje sedimenta i protok hranjivih tvari i energije u hranidbenim lancima u moru. Time oblikuju i stvaraju staništa za brojne morske organizme te pozitivno utječu na cjelokupni morski ekosustav.

ZANIMLJIVOSTI

Kako se glasa dupin?

Pretjerani izlov ribe ugrožava dupine dovodeći do smanjenja dostupnog im plijena, a slučajni ulov i zaplitanje u ribarske alate uzrokuje njihovu najveću smrtnost. Uz to, buka koja je proizvod raznih ljudskih aktivnosti na moru dupinima predstavlja ozbiljnu prijetnju jer im onemogućuje nesmetanu komunikaciju i snalaženje u prostoru. Dodatnim zagađivanjem mora plastikom i drugim otpadom narušavamo kvalitetu morskog okoliša.

Ako ste u prilici da prilazite dupinima u njihovom prirodnom okolišu, obavezno pazite da im ne prilazite izravno sprijeda ili straga jer to oni mogu shvatiti kao prijetnju. Najbolje je plivati usporedno sa skupinom dupina i ne približavati se na više od 50 m, osim ako se dupini svojevoljno ne približe. Ako uočite mladunče u skupini ili ako primijetite bio kakav oblik uznemirenog ponašanja dupina, kao što je glasno izdisanje, lupanje repom po površini mora, nagle promjene smjera ili dugi zaroni, najbolje bi bilo da se čim prije udaljite. Trebamo paziti da ne ometamo skladan život i preživljavanje ove ugrožene i zaštićene vrste u Jadranskom moru, koliko god je u našoj moći.

Naš utjecaj

INFOGRAFIKA

Rasprostranjenost dupina u Hrvatskoj

LOKACIJE

Nastanjuju cijeli Jadran, a brojnost im je viša u sjevernom, nego u srednjem i južnom Jadranu

Karta Dupin

Naši poznati dupini

Jop je dupin kojeg Institut prati još od samih početaka njegova života. Još kao mladunče plijenio je pažnju neobičnom i pomalo zakržljalom leđnom i repnom perajom. Istraživači su ga redovito viđali u skupinama od 30-ak dupina na području od Prvića pa sve do Morovnika te pratili njegov rast i napredak. Iako je fizički nedostatak u početku uzrokovao zabrinutost za njegovo preživljavanje, Jop je odrastao u zdravog, živahnog i druželjubivog mladog dupina. Zanimljiva perajica postala je njegov zaštitni znak koji izaziva veliko veselje kod istraživača koji ga odmah lako prepoznaju.

Jop dupin

Dupin Santiago je ženka koju Institut već godinama prati. Najčešće su je viđali u ranim ljetnim mjesecima kad bi se kretala oko otočića Oliba, Ilovika, Kozjaka i Orude te oko Lošinja. Znala se kretati u manjim skupinama od 3 – 8 dupina, ali i u većim, od 20-ak dupina, zajedno sa svojim mladunčetom. Iako ne napušta sigurnost majčine blizine, mladunče se ne ustručava približavati brodovima i šarmirati istraživače skokovima i vratolomijama.

Santiago dupin

Galerija

Ožujsko zaštičene zakonom galerija Dupin01 Ožujsko zaštičene zakonom galerija Dupin02 Ožujsko zaštičene zakonom galerija Dupin03 Ožujsko zaštičene zakonom galerija Dupin04 Ožujsko zaštičene zakonom galerija Dupin05 Ožujsko zaštičene zakonom galerija Dupin06 Ožujsko zaštičene zakonom galerija Dupin07 Ožujsko zaštičene zakonom galerija Dupin08 Ožujsko zaštičene zakonom galerija Dupin09 Ožujsko zaštičene zakonom galerija Dupin10 Ožujsko zaštičene zakonom galerija Dupin11 Ožujsko zaštičene zakonom galerija Dupin12

UPIŠI DATUM ROĐENJA

Moraš biti stariji od 18 god. kako bi pristupio našim web stranicama.
Preusmjeravamo te na razmisli.net
Molimo unesite ispravan datum rođenja.

Ova stranica namijenjena je osobama starijima od 18 godina i njen sadržaj ne smije se dijeliti s maloljetnim osobama. Vjerujemo u odgovorno konzumiranje piva i odgovorno objavljivanje. Komentari koji su neprikladni, uvredljivi ili sugeriraju neodgovorno konzumiranje bit će izbrisani. Više o uvjetima korištenja službene stranice te pravilima o privatnosti saznajte na sljedećim linkovima: uvjeti korištenja, pravila privatnosti, pravila ponašanja.

Ožujsko limenke

Naša pravila privatnosti i Uvjeti i odredbe nedavno su ažurirani, a stupaju na snagu 22. svibnja 2018. Pročitajte te dokumente u cijelosti kako biste bili sigurni da razumijete na koji način korporacija Molson Coors prikuplja, upotrebljava i otkriva vaše podatke. Pritisnite ispod za pregled ovog web-mjesta. Ako ste pročitali ova pravila i ne slažete se s njima, ili ne želite da se vaše informacije upotrebljavaju na taj način, zatvorite ovu stranicu. Za više informacija o načinu na koji prekinuti pretplatu ili ažurirati svoje informacije, pregledajte pravila privatnosti.