Popij jednu i za risa!

Vrsta

RIS

Znanstveno ime

LYNX LYNX

Do sada prikupljeno

{{ formatPrice(risCurrent) }} kn

Težina

15 - 30 kg

Procjena brojnosti populacije

40 – 60 jedinki

Duljina

DO 130 cm

OPIS

Ris je najveća vrsta iz porodice mačaka u Europi i Hrvatskoj. Prepoznatljivi su po šiljastim ušima s čupercima i žućkasto smeđem krznu prošaranom tamnim pjegama i prugama.

Osim ženki s mladima, risovi žive samačkim životom na području svojih teritorija. Često mijenjaju staništa u lovu na plijen. Izuzetno su tihi i uglavnom prolaze nezapaženo, a u prirodi ih se može čuti za vrijeme parenja. Love kao i sve mačke, prikradajući se plijenu s leđa.

Jedna su od najugroženijih vrsta u Hrvatskoj i, nažalost, gotovo pred izumiranjem. Trenutno se provodi organizirano spašavanje ove vrste dovođenjem jedinki iz drugih zemalja.

Životni ciklus

Mladunče

Jedna ženka risa krajem proljeća donese 1 – 4 mladunca na svijet. Čuva ih na osamljenoj lokaciji u toplom leglu često obloženom grančicama, perjem i suhim travama.

Prvih 15-ak dana mladunci su slijepi, bespomoćni i svijetlog, paperjastog krzna. Sa 6 – 7 tjedana počinju jesti krutu hranu, a s oko 11 tjedana dobivaju krzno kao i odrasli risovi. No, i dalje se drže u sigurnoj blizini majke.

Mladi ris

Gotovo cijelu prvu godinu mladunci provode s majkom koja ih uči loviti i snalaziti se u divljini. Nažalost, samo 50% najsnalažljivijih mladih risova preživi svoju prvu godinu i nastavlja samostalan život.

Odrasli ris

Risovi žive kao samotnjaci i najviše vremena provode u noćnom životu, u lovu na plijen, dok preko dana odmaraju. Hrane se srednjim i manjim sisavcima, pticama i zmijama, a često prate srne u migracijama i mijenjaju staništa.

Mužjak i ženka susretnu se nakratko za vrijeme parenja u rano proljeće. U prosjeku žive 12 – 13 godina, a neki dožive i do 18 godina starosti.

Zašto su važni

Ris je iznimno važan za održavanje ravnoteže životinjskih vrsta u svom ekosustavu. Kontrolira prekomjerno razmnožavanje srna, zečeva i ostalih sisavaca koje lovi, a koji u prevelikom broju mogu naštetiti okolišu.

ZANIMLJIVOSTI

Kako se glasa ris?

Risovi izbjegavaju ljude i do susreta dolazi jako rijetko. To nam potvrđuje da naši risovi u ovom trenutku imaju dovoljno staništa za lov, razmnožavanje i zaklon te mogu živjeti u skladu s lokalnim stanovništvom i posjetiteljima, bez konflikta. Za dugoročni opstanak risova na našem području jednako je važno paziti na njihovo prirodno stanište, kao i na njih same.

Naš utjecaj

INFOGRAFIKA

Rasprostranjenost risa u Hrvatskoj

LOKACIJE

Gorski kotar, Lika, Ćićarija, povremeno na Kordunu i Sjevernom Primorju

Karta Ris

Naši poznati risovi

U Gorskom kotaru u blizini slovenske granice, 2007. godine prvi put u Hrvatskoj fotozamkom je snimljen ris. Bila je to Miška – tada još mladunče, snimljena je s majkom i s još jednim risićem. Danas ima 12 godina i još uvijek se prati fotozamkama. Jako dobro izgleda, a ove godine ima jedno mladunče s kojim se kreće okolicom Vrbovskog.

Miška Ris

U ljeto 2017. godine jedan lovac u okolici Novog Vinodolskog pronašao je slabo i napušteno mladunče risa – našeg Martina. Odnio ga je kući i hranio par dana, a zatim je brigu o njemu na nekoliko mjeseci preuzeo Zoološki vrt u Zagrebu. U listopadu 2017. godine, kad je malo ojačao, Martin je premješten u posebnu nastambu u NP Risnjak gdje su se o njemu brinuli djelatnici. Označen je telemetrijskom ogrlicom, a nastambu je napustio u siječnju 2018. Odmah je krenuo uspješno loviti srne u području NP Risnjak, nakon čega je odselio u Sloveniju. Ogrlica je prestala raditi u kolovozu 2018. i u ovom trenutku nismo sigurni gdje je Martin. Nadamo se da i dalje uspješno lovi i sretno živi svoj mačji život u divljini.

Martin Ris

Galerija

Ožujsko zaštićene zakonom galerija ris01 Ožujsko zaštićene zakonom galerija ris02 Ožujsko zaštićene zakonom galerija ris03 Ožujsko zaštićene zakonom galerija ris04 Ožujsko zaštićene zakonom galerija ris05 Ožujsko zaštićene zakonom galerija ris06 Ožujsko zaštićene zakonom galerija ris07 Ožujsko zaštićene zakonom galerija ris08 Ožujsko zaštićene zakonom galerija ris09 Ožujsko zaštićene zakonom galerija ris10 Ožujsko zaštićene zakonom galerija ris11 Ožujsko zaštićene zakonom galerija ris12

UPIŠI DATUM ROĐENJA

Moraš biti stariji od 18 god. kako bi pristupio našim web stranicama.
Preusmjeravamo te na razmisli.net
Molimo unesite ispravan datum rođenja.

Ova stranica namijenjena je osobama starijima od 18 godina i njen sadržaj ne smije se dijeliti s maloljetnim osobama. Vjerujemo u odgovorno konzumiranje piva i odgovorno objavljivanje. Komentari koji su neprikladni, uvredljivi ili sugeriraju neodgovorno konzumiranje bit će izbrisani. Više o uvjetima korištenja službene stranice te pravilima o privatnosti saznajte na sljedećim linkovima: uvjeti korištenja, pravila privatnosti, pravila ponašanja.

Ožujsko limenke

Naša pravila privatnosti i Uvjeti i odredbe nedavno su ažurirani, a stupaju na snagu 22. svibnja 2018. Pročitajte te dokumente u cijelosti kako biste bili sigurni da razumijete na koji način korporacija Molson Coors prikuplja, upotrebljava i otkriva vaše podatke. Pritisnite ispod za pregled ovog web-mjesta. Ako ste pročitali ova pravila i ne slažete se s njima, ili ne želite da se vaše informacije upotrebljavaju na taj način, zatvorite ovu stranicu. Za više informacija o načinu na koji prekinuti pretplatu ili ažurirati svoje informacije, pregledajte pravila privatnosti.