Popij jednu i za bjeloglavog supa!

Vrsta

BJELOGLAVI SUP

Znanstveno ime

GYPS FULVUS

Do sada prikupljeno

{{ formatPrice(supCurrent) }} kn

Masa

7 - 12 kg

Procjena brojnosti populacije

OKO 110 GNJEZDEĆIH PAROVA

Raspon krila

240 - 280 cm

OPIS

Bjeloglavi sup danas je u Hrvatskoj jedina opstala vrsta ptica grabljivica koja se hrani isključivo strvinama. Gnijezdi se na kvarnerskim otocima (otoci Cres, Plavnik, Krk i Prvić). U lokalnom govoru otoka Cresa supove nazivaju „orli“.

Jedna od najvećih ptičjih vrsta u svijetu, velikog raspona krila (do 2,8 m), prepoznatljivog dugačkog vrata i bijele glave te izraženog pernatog ovratnika na bazi vrata.

U suživotu s ljudima, supovi su oduvijek imali važnu ekološku i kulturološku ulogu, a posebno na kvarnerskom području, gdje se ova vrsta gnijezdi.

Životni ciklus

U roditeljskom gnjezdu

U razdoblju od sredine siječnja do sredine veljače, kvarnerski supovi polažu u gnijezdo samo jedno jaje, iz kojeg izlazi ptić nakon gotovo dvomjesečne inkubacije. Nakon što probije ljusku jajeta, oba roditelja se brinu o ptiću i štite ga od grabežljivaca. U početku mu stavljaju hranu u kljun, a kasnije na rub gnijezda, da bi se naučio sam jesti.

Ptić ostaje u sigurnosti gnijezda gotovo četiri mjeseca, iako se s tri mjeseca može odvažiti na kraći let. No, još par mjeseci provodi u blizini roditelja i s njima uči letjeti koristeći zračne struje.

Mladi sup

U prvoj godini života mladi sup napušta kvarnerske otoke i odlazi na lutanja po Europi, Aziji i nerijetko po Africi. To je najriskantnije razdoblje njihova života u kojem je mortalitet čak 75 %.

Lutalački život supova traje do spolne zrelosti, koju postižu oko pete godine, kada se u pravilu vraćaju u matičnu koloniju, na Kvarner, kako bi se „skrasili i zasnovali obitelj“!

Odrasli sup

Nakon godina lutanja, supovi pronalaze partnera kojem su vjerni do kraja života. S vremenom se boja ruha supova mijenja, pa tako tamnu šarenicu u oku i tamni kljun te smeđu ogrlicu kod mladih ptica, zamjenjuje narančasta šarenica, žućkast kljun i bijela paperjasta ogrlica kod odraslih ptica.

Samo u Hrvatskoj bjeloglavi supovi svijaju gnijezda izrazito nisko nad morem, na obalnim liticama, ponekad svega desetak metara iznad morske površine. U zatočeništvu mogu živjeti i do 40 godina, u divljini nešto kraće.

Zašto su važni

Supovi imaju iznimno važnu ulogu u održavanju prirodne higijene, budući da vrlo brzo, učinkovito i „besplatno“ uklanjaju uginule životinje iz okoliša. Njihov probavni sustav neutralizira opasne bakterije i viruse životinja koje su uginule od bolesti i tako sprječava širenje zaraza.

ZANIMLJIVOSTI

Kako se glasa bjeloglavi sup?

Brojnost supova na kvarnerskim otocima uvelike ovisi o dostupnosti hrane u staništu, koja nije obilna, niti redovita. Upravo u cilju očuvanja ove vrste, velika je važnost osnivanja namjenskih hranilišta za supove ili popularno zvanih „restorana za supove“.

Iako se ove veličanstvene ptice gnijezde neposredno iznad mora, mladi supovi nerijetko radi uznemiravanja ili pri pokušaju prvih letova, tijekom ljeta padaju u more i utapaju se! Takvu pticu valja čim prije izvući iz mora i dopremiti u Centar za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove Beli na otoku Cresu ili obavijest o supu u nezgodi prijaviti na besplatni broj 112!

Naš utjecaj

INFOGRAFIKA

Područja gniježđenja bjeloglavog supa u Hrvatskoj

LOKACIJE

Otoci Cres, Plavnik, Krk i Prvić

Karta Sup

Legenda o creskim supovima

Prema zapisima popa Mužine, na temelju kazivanja monsinjora Josipa Bandere, u publikaciji „Priča o bjeloglavim supovima“ (autori: V. Radek i G. Sušić, 2006. g) objavljena je legenda o creskim supovima.

Ukratko, legenda kaže da su „bejski orli“ (supovi koji gnijezde u okolici mjesta Beli na Cresu), kako su ih otočani zvali, nekad pjevali ljepše od svih ptica. Taj vilinski pjev bio je toliko očaravajuć da su svi koji su ga čuli odmah zapostavljali sve svoje dnevne poslove i obaveze te provodili sate u zanesenom slušanju orlovske pjesme. Između ostalog, prestali su dolaziti na misu. Očajan zbog prazne crkve, župnik je molio Djevicu Mariju da oduzme supovima njihov vilinski glas kako bi se ljudi vratili vjeri. Molitva mu je uslišena, a od supova se danas čuje samo kreštanje.

Galerija

Ožujsko zaštićene zakonom galerija bjeloglavi sup01 Ožujsko zaštićene zakonom galerija bjeloglavi sup02 Ožujsko zaštićene zakonom galerija bjeloglavi sup03 Ožujsko zaštićene zakonom galerija bjeloglavi sup04 Ožujsko zaštićene zakonom galerija bjeloglavi sup05 Ožujsko zaštićene zakonom galerija bjeloglavi sup06 Ožujsko zaštićene zakonom galerija bjeloglavi sup07 Ožujsko zaštićene zakonom galerija bjeloglavi sup08 Ožujsko zaštićene zakonom galerija bjeloglavi sup09 Ožujsko zaštićene zakonom galerija bjeloglavi sup10 Ožujsko zaštićene zakonom galerija bjeloglavi sup11 Ožujsko zaštićene zakonom galerija bjeloglavi sup12

Autor: Tomislav Anić

Autor: Tomislav Anić

Autor: Tomislav Anić

UPIŠI DATUM ROĐENJA

Moraš biti stariji od 18 god. kako bi pristupio našim web stranicama.
Preusmjeravamo te na razmisli.net
Molimo unesite ispravan datum rođenja.

Ova stranica namijenjena je osobama starijima od 18 godina i njen sadržaj ne smije se dijeliti s maloljetnim osobama. Vjerujemo u odgovorno konzumiranje piva i odgovorno objavljivanje. Komentari koji su neprikladni, uvredljivi ili sugeriraju neodgovorno konzumiranje bit će izbrisani. Više o uvjetima korištenja službene stranice te pravilima o privatnosti saznajte na sljedećim linkovima: uvjeti korištenja, pravila privatnosti, pravila ponašanja.

Ožujsko limenke

Naša pravila privatnosti i Uvjeti i odredbe nedavno su ažurirani, a stupaju na snagu 22. svibnja 2018. Pročitajte te dokumente u cijelosti kako biste bili sigurni da razumijete na koji način korporacija Molson Coors prikuplja, upotrebljava i otkriva vaše podatke. Pritisnite ispod za pregled ovog web-mjesta. Ako ste pročitali ova pravila i ne slažete se s njima, ili ne želite da se vaše informacije upotrebljavaju na taj način, zatvorite ovu stranicu. Za više informacija o načinu na koji prekinuti pretplatu ili ažurirati svoje informacije, pregledajte pravila privatnosti.