Popij jednu i za vuka

Vrsta

VUK

Znanstveno ime

CANIS LUPUS

Do sada prikupljeno

{{ formatPrice(vukCurrent) }} kn

Težina

25 - 50 kg

Procjena brojnosti populacije

140 - 210 JEDINKI

Duljina

100 - 150 cm

OPIS

Vuk je najveći predstavnik porodice pasa. Njegova građa tijela prvenstveno je prilagođena za trčanje (brzinom od 55 do 70 km/h), budući da živi u pokretu i svakodnevno prevaljuje velike udaljenosti.

Vukovi su „obiteljske“ životinje koje život provode u čoporu povezanom krvnim srodstvom, a vukovi samotnjaci su rijetki. Čopor se može sastojati od 2 do 36 jedinki, a sastoji se od alfa mužjaka i alfa ženke koji ga predvode te njihovih potomaka kojih je u leglu prosječno 4 – 7. Imaju svoje okupljalište, zajedno love i brinu se za opstanak svih članova čopora. Tijekom godine imaju stacionarnu i nomadsku fazu. U stacionarnoj fazi (proljeće i ljeto) kote se vučići i čopor boravi na jednom mjestu. U nomadskoj fazi (jesen i zima) lutaju u potrazi za hranom.

Hrane se većim sisavcima – srnama, jelenima, divljim svinjama i manjim glodavcima, a ponekad jedu i biljnu hranu, kao što su bobičasto voće, listovi i trave.

Međusobno se sporazumijevaju govorom tijela, najčešće pokretima ušiju i repa, razvijenim izrazima lica te mirisima i zvukovima.

Životni ciklus

Vuk štene

U zaštićenoj jazbini, daleko od mogućih sukoba, najčešće u proljeće, vučica donosi na svijet 5 – 6 štenaca. Štenci su slijepi i gluhi prvih 10-ak dana, a nedugo nakon što progledaju spremni su izlaziti iz jazbine, trčati i igrati se.

Majka ostaje u blizini jazbine, dok je ostatak čopora zadužen za pribavljanje hrane. Vučići imaju plave oči koje mijenjaju boju od žute do smeđe nakon 8 mjeseci. U prvih nekoliko mjeseci života nevjerojatno se brzo razvijaju i rastu – u ovom periodu mogu postati i do 30 puta veći nego kad su se okotili.

Mladi vuk

Do svoje spolne zrelosti, otprilike do druge godine života, vukovi ostaju u čoporu svojih roditelja – alfa ženke i alfa mužjaka. Pomažu im u podizanju novih štenaca, u zajedničkom lovu i u čuvanju teritorija. Unutar čopora nema međusobnog parenja, izuzev alfa para.

Kad dosegnu spolnu zrelost, mladi vukovi napuštaju čopor u potrazi za novim teritorijem kako bi osnovali vlastiti čopor.

Odrasli vuk

Kad osnuju svoj čopor, vukovima je glavni zadatak zadržavanje teritorija i uzdržavanje svih članova. Teritorij koji pripada jednom čoporu može imati površinu 130 – 13 000 km2, ovisno o količini plijena i migracijama. Obilježavaju ga mokraćom, izmetom, grebanjem po tlu i zavijanjem.

Vukovi u divljini mogu živjeti do 13 godina, a prosječno 5 – 6.

Zašto su važni

Vukovi su iznimno važni za održavanje ravnoteže i bogatstva životinjskih vrsta te ukupnog ekosustava na kojem obitavaju. Bez vuka naše šume jednostavno ne bi bile ono što danas još uvijek jesu, a opstanak im je neizvjestan.

ZANIMLJIVOSTI

Kako se glasa vuk?

Trebamo imati na umu da je uzrok smrtnosti vuka u 83 % slučajeva čovjek. Kriv je najčešće promet, uništavanje prirodnih staništa i ilegalno ubijanje. Opstanak vuka u našim šumama prvenstveno je u našim rukama.

Naš utjecaj

INFOGRAFIKA

Stanište vuka u Hrvatskoj

LOKACIJE

Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Ličko-senjska, Primorsko-goranska, Istarska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska

Karta vuk

Kako vukovi mijenjaju rijeke

Poznata priča o Nacionalnom parku Yellowstone odlično dočarava važnost vukova za cijeli ekosustav u kojem žive. Godine 1995. u Yellowstone je ponovo dovedena mala populacija vukova, koji su 70 godina ranije na tom području istrijebljeni.

U odsustvu vukova, znatno se povećao broj jelena koji su gotovo opustošili vegetaciju parka. Povratkom vukova, ne samo da se smanjio broj jelena koji su u manjoj mjeri brstili okoliš, nego su se i njihova kretanja promijenila kako bi izbjegli vukove. Velika područja parka ponovno su se zazelenila, stabla su narasla u visine, a to je dovelo ptice, dabrove i povećalo broj medvjeda. Vukovi su također ubijali kojote, što je povećalo broj lisica, zečeva i malih glodavaca, te dovelo više ptica grabežljivica.

Zbog nekolicine vukova, park je postao znatno bogatiji brojnim životinjskim vrstama, ali nije ostalo na tome – promjena vegetacije smanjila je eroziju riječnih obala i stabilizirala rijeke, te smanjila poplave. Dakle, vukovi nisu vratili ravnotežu samo u biljni i životinjski svijet, već i u cjelokupnu geografsku sliku područja. Jednako tako utječu i na našu prirodu, a ne želimo saznati kako bi se ona izmijenila da nestanu.

Galerija

ožujsko živjele zaštićene životinje vuk galerija 01 ožujsko živjele zaštićene životinje vuk galerija 02 ožujsko živjele zaštićene životinje vuk galerija 03 ožujsko živjele zaštićene životinje vuk galerija 04 ožujsko živjele zaštićene životinje vuk galerija 05 ožujsko živjele zaštićene životinje vuk galerija 06 ožujsko živjele zaštićene životinje vuk galerija 07 ožujsko živjele zaštićene životinje vuk galerija 08 ožujsko živjele zaštićene životinje vuk galerija 09 ožujsko živjele zaštićene životinje vuk galerija 10 ožujsko živjele zaštićene životinje vuk galerija 11 ožujsko živjele zaštićene životinje vuk galerija 12

UPIŠI DATUM ROĐENJA

Moraš biti stariji od 18 god. kako bi pristupio našim web stranicama.
Preusmjeravamo te na razmisli.net
Molimo unesite ispravan datum rođenja.

Ova stranica namijenjena je osobama starijima od 18 godina i njen sadržaj ne smije se dijeliti s maloljetnim osobama. Vjerujemo u odgovorno konzumiranje piva i odgovorno objavljivanje. Komentari koji su neprikladni, uvredljivi ili sugeriraju neodgovorno konzumiranje bit će izbrisani. Više o uvjetima korištenja službene stranice te pravilima o privatnosti saznajte na sljedećim linkovima: uvjeti korištenja, pravila privatnosti, pravila ponašanja.

Ožujsko limenke

Naša pravila privatnosti i Uvjeti i odredbe nedavno su ažurirani, a stupaju na snagu 22. svibnja 2018. Pročitajte te dokumente u cijelosti kako biste bili sigurni da razumijete na koji način korporacija Molson Coors prikuplja, upotrebljava i otkriva vaše podatke. Pritisnite ispod za pregled ovog web-mjesta. Ako ste pročitali ova pravila i ne slažete se s njima, ili ne želite da se vaše informacije upotrebljavaju na taj način, zatvorite ovu stranicu. Za više informacija o načinu na koji prekinuti pretplatu ili ažurirati svoje informacije, pregledajte pravila privatnosti.